Sisilia on ihanimmillaan keväällä ja syksyllä

Sisilian ilmasto on välimerellinen, kuten saaren sijainnin perusteella saattaakin arvata. Se tarkoittaa kumia kesiä, sateisia talvia ja suuria alueellisia eroja.

Kesät ovat Sisiliassa kiihkeän kuumia, ja elohopea nousee poikkeuksetta päiväsaikaan päälle 30 asteen. Itse asiassa Euroopan epävirallinen lämpöennätys on mitattu juuri tulisten italialaisten saarella, jossa elokuussa 1999 aurinko sai lämpömittarin näyttämään 48,5 astetta, varjossa tietysti. Virallista ennätystä pitää hallussaan naapurimaan Kreikan pääkaupunki Ateena, jossa vuonna 1977 mitattiin 48 asteen lämpötila.

Kuumuuden lisäksi Sisilian kesää kuvaa sana kuivuus, sillä pilviä näkyy taivaalla harvoin, ja niistä tiputtelee vettä sitäkin harvemmin. Sateet ovat lähinnä ukkoskuurojen mukanaan tuomia äkillisiä ryöppyjä. Luonto elää talven suomilla vesivaroilla, jotka ovat piilossa tuliperäisessä maaperässä.

Talvellakin lämpötilat pysyttelevät normaalisti kiltisti nollan yläpuolella, pakkasia saattaa tosin esiintyä yöaikaan korkeimmilla vuorilla. Lumella sisilialaiset eivät kuitenkaan pääse useinkaan leikkimään, vuorenhuippuja ja niiden hiihtokeskuksia lukuun ottamatta. Rannikolla on aina leudompaa, joten päivälläkin elohopea kohoaa useimmiten 10 asteen paremmalle puolelle. Esimerkiksi Sisilian sitruspuut tuottavat pääsatonsa juuri talvikuukausien aikaan. Vettä sen sijaan sataa, vuorenrinteillä enemmän kuin alavilla mailla. Sademäärät ovat suurempia saaren pohjoisosissa kuin sen eteläisen puolen alueilla.

Kevät ja syksy ovatkin ehdottomasti parhaat vuodenajat Sisilian saloihin tutustumiseen. Silloin aurinko hellii lämmöllään, mutta ei porota liian polttavasti. Keväällä luonto on kauneimmillaan, ja väriloisto suorastaan hivelee silmiä. Huhti-toukokuussa päivälämpötila on jo noin 20 astetta, tosin merivesi on vielä suomalaiseenkin makuun viileähköä, eli noin 15 – 18 asteista. Syys-lokakuussa meri on edelleen ihanan lämpöinen, eli 22 – 24 asteinen, ja pääset todistamaan viininkorjuuta. Keväällä ja syksyllä vältät suurimman turistiruuhkan, ja pääset tutustumaan paikalliseen elämäntapaan helpommin ja aidommin. Myös hintataso on kuumimman kesäsesongin ulkopuolella alhaisempi, niin majoituksen, ruokailun, ostosten kuin autonvuokrauksenkin osalta.


Kommentit

Sää ja ilmasto — 4 kommenttia

  1. Olin Sisiliassa pari vuotta sitten talvella. Olin lukenut Etnan rinteillä olevista hiihtokeskuksista, ja koska olen laskettelumatkojen ystävä, valitsinkin matkani ajankohdaksi talven sydämen, eli helmikuun. Etnalla tosiaan oli lunta mukavasti ja hiihto maistui, kun taustalla näkyi Välimeren aallot. Vuorelta laskeuduttua käytin loppupäivän saaren nähtävyyksiin tutustumiseen. Loma oli sikäli siis todella poikkeuksellinen, että ekaa kertaa elämässäni sain samalla lomalla lasketeltua, katseltua antiikin temppeleitä ja jopa uitua jokseenkin koleassa meressä.

  2. Vaikkei Sisiliassa siis normaalitalvena tarvitse lunta pelätä, tai etsiä, vuorenhuippuja lukuun ottamatta, on talvi 2015 ollut siihen iloinen poikkeus. Vuodenvaihde otettiin Sisilian rannikollakin vastaan piristävän lumipyryn keskellä, vaikkei se lumivaippa maassa kauaa ollutkaan. Itse olin yhdistetyllä laskettelu- ja kulttuurimatkalla ja majoituin Palermossa. Sielläkin pääsivät paikalliset lapsoset leikkimään lumisotaa, ja tutisemaan hyytävässä viimassa. Meressä oli tarkoitus uida,mutta se jäi harvinaisen kylmien ilmojen vuoksi tekemättä, Etnalle kyllä pääsin laskettelemaan.

  3. Minkälainen ilma mahtaa olla vkolla 42.Onko vielä meri tarpeeksi lämmin uimiseen ja onko altaat jo hotelleissa pois käytöstä

    • Pari vuotta sitten oltiin lokakuun alussa Giordani-naxoksessa ja merivesi oli ihan lämmintä. Turistikausi oli jo mennyt, joten rannalla sai olla ihan rauhassa. Hotellien uima-altaista en osaa sanoa mitään koska me oltiin hotellissa joka ihan rannassa eikä allasta ollut. Sää oli muutenkin mitä mainioin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>