Sää ja ilmasto

Sisilia on ihanimmillaan keväällä ja syksyllä

Sisilian ilmasto on välimerellinen, kuten saaren sijainnin perusteella saattaakin arvata. Se tarkoittaa kumia kesiä, sateisia talvia ja suuria alueellisia eroja.

Kesät ovat Sisiliassa kiihkeän kuumia, ja elohopea nousee poikkeuksetta päiväsaikaan päälle 30 asteen. Itse asiassa Euroopan epävirallinen lämpöennätys on mitattu juuri tulisten italialaisten saarella, jossa elokuussa 1999 aurinko sai lämpömittarin näyttämään 48,5 astetta, varjossa tietysti. Virallista ennätystä pitää hallussaan naapurimaan Kreikan pääkaupunki Ateena, jossa vuonna 1977 mitattiin 48 asteen lämpötila.

Kuumuuden lisäksi Sisilian kesää kuvaa sana kuivuus, sillä pilviä näkyy taivaalla harvoin, ja niistä tiputtelee vettä sitäkin harvemmin. Sateet ovat lähinnä ukkoskuurojen mukanaan tuomia äkillisiä ryöppyjä. Luonto elää talven suomilla vesivaroilla, jotka ovat piilossa tuliperäisessä maaperässä.

Talvellakin lämpötilat pysyttelevät normaalisti kiltisti nollan yläpuolella, pakkasia saattaa tosin esiintyä yöaikaan korkeimmilla vuorilla. Lumella sisilialaiset eivät kuitenkaan pääse useinkaan leikkimään, vuorenhuippuja ja niiden hiihtokeskuksia lukuun ottamatta. Rannikolla on aina leudompaa, joten päivälläkin elohopea kohoaa useimmiten 10 asteen paremmalle puolelle. Esimerkiksi Sisilian sitruspuut tuottavat pääsatonsa juuri talvikuukausien aikaan. Vettä sen sijaan sataa, vuorenrinteillä enemmän kuin alavilla mailla. Sademäärät ovat suurempia saaren pohjoisosissa kuin sen eteläisen puolen alueilla.

Kevät ja syksy ovatkin ehdottomasti parhaat vuodenajat Sisilian saloihin tutustumiseen. Silloin aurinko hellii lämmöllään, mutta ei porota liian polttavasti. Keväällä luonto on kauneimmillaan, ja väriloisto suorastaan hivelee silmiä. Huhti-toukokuussa päivälämpötila on jo noin 20 astetta, tosin merivesi on vielä suomalaiseenkin makuun viileähköä, eli noin 15 – 18 asteista. Syys-lokakuussa meri on edelleen ihanan lämpöinen, eli 22 – 24 asteinen, ja pääset todistamaan viininkorjuuta. Keväällä ja syksyllä vältät suurimman turistiruuhkan, ja pääset tutustumaan paikalliseen elämäntapaan helpommin ja aidommin. Myös hintataso on kuumimman kesäsesongin ulkopuolella alhaisempi, niin majoituksen, ruokailun, ostosten kuin autonvuokrauksenkin osalta.