Matkakohteet

Sisiliassa on useita suomalaiseen makuun sopivia matkakohteita. Niillä on jokaisella omat erikoispiirteensä ja ainutlaatuinen viehätyksensä. Seuraavassa lyhyt kuvaus suosituimmista kohteista.

Palermo – Sisilian jokseenkin pahamaineinen pääkaupunki tarjoaa historiallisia nähtävyyksiä, kulttuuria ja nykyajan mukavuuksia. Foinikialaisten 800-luvulla eaa rakentaman Ziz-nimisen vanhankaupungin kaduilla siirryt vuosisatojen taakse, ja normannien rakentama kuninkaallinen palatsi, Palazzo dei Normanni, tunnetaan erityisesti upeista mosaiikeistaan, loisteliaat kirkot tarjoavat hiljentymispaikkoja väsyneelle matkaajalle, ja myös pelottavat Cappucinon katakombit houkuttelevat tuhansittain turisteja syvyyksiinsä. Palermo on kauneimmillaan läheisen Monte Pellegrinon huipulta katsottuna, jolloin sen slummimaiset piirteet jäävät piiloon.

Cefalu – Sisilian pohjoisrannikon keskiaikaisesta pikkukaupungista on nopeasti kasvanut suosittu lomakohde. Alle 14 000 asukkaan Cefalu on kreikkalaisten perustama, mutta tänään sitä voi luonnehtia nuorekkaaksi ja eläväiseksi. Cefalu tunnetaan kauniiden rantojensa lisäksi vanhoista kirkoistaan, joista kuuluisin lienee Piazza Duomolla sijaitseva 1100-luvun Duomo-katedraali. Sen yläpuolella sijaitsevalla La Rocca -kalliolla sinua odottavat muinaisen linnan rauniot ja Dianan temppeli. Myös lähisaaret Lipari, Vulcano, Panarea ja Sromboli ottavat sinut avosylin vastaan.

Naxos – 735 eaa perustettu kreikkalainen Naxos ei sattumalta kanna Egeanmeren saaren nimeä. Tänään GIardini-Naxoksena tunnettu pikkukaupunki sijaitsee silmiä hivelevän kauniissa lahdenpoukamassa ja tarjoaa siten loistavat puitteet täydelliselle rantalomalle. Auringonoton lomassa voit pistäytyä muinaisen kaupungin kaivausalueella ja sen löytöjä esittelevässä museossa. Kaikki sosiaalinen elämä keskittyy eläväisen rantakadun varrelle. Strombolin saari kutsuu Naxoksessa lomailijaa päiväretkelle, samoin Syrakusan kaupunki.

Letojanni – sijaitsee kolme kilometriä Taorminan alapuolella. Pieni ja idyllinen rantakohde on etenkin italialaisten itsensä suosiossa. Letojannissa sinua odottavat kilometrien pituinen kaunis hiekkaranta ja sen vartta kulkeva rantakatu, joka tarjoaa pikkuputiikkien antia, viehättäviä ruokapaikkoja ja kahviloita sekä kesäsesongin ollessa kuumimmillaan pari ulkoilmadiskoa. Etnalle ja Alcantaran rotkolle on matkaa vain 20 minuuttia, ja aitoon ”Kummisetä”-elokuvien tunnelmaan pääset lähitienoiden vuoristokylissä, joissa osa trilogian kohtauksista filmattiin.

Syrakusa  – 734 eaa perustettu Syrakusa oli aikoinaan suurin kreikkalainen kaupunki ja tunnetaan keksijä-filosofi Arkhimedeksen kotina. Tänään Syrakusa tarjoaa Ortigian saarellaan ainutlaatuisen runsaasti historiallisia nähtävyyksiä, joista tunnetuimpia ovat Pantalican nekropolis, Apollonin temppeli, edelleen toimiva kreikkalainen teatteri, roomalainen amfiteatteri, Duomo-katedraali ja Dionysoksen korvana tunnettu luola. Syrakusalla on kuitenkin myös runsaasti tarjottavaa vilkasta iltaelämää ja shoppailua kaipaaville.

Taormina – Naxoksen lahden yläpuolella komeileva pieni kaupunki tarjoaa loistavan pakopaikan rauhaa, historiaa ja kulttuuria arvostaville. Sen kujilla ei autoja näy, ja alhaalla odottavalle uimarannalle pääset näppärästi köysiradalla. Kreikkalainen teatteri toimii usein kesäiltoina vierailijoita viihdyttäen, goottilainen palatsi isännöi taidenäyttelyitä, ja Taorminan kujilla suihkulähteiden lomassa odottavat viehättävät kahvilat, ravintolat ja vaateliikkeet. Romanttista kaupunkia tituleerataan usein Italian Monte Carloksi. Ja Etnallekin on matkaa vain noin puoli tuntia.

 

 


Kommentit

Matkakohteet — 8 kommenttia

  1. Palermoa suosittelisin majoituskohteeksi vain meluisassa ja ruuhkaisessa kaupungissa viihtyville. Parempi vaihtoehto on varata hotelli jostain hiljaisemmasta ja kauniimmasta paikasta, kyllähän tuonne Palermoon pääsee helposti vaikka bussilla ostoksille ja nähtävyyksiä katselemaan. Rannatkin ovat muualla Sisiliassa paremmat.

  2. Voisin suositella tota Taorminaa, koska olin siellä viime talvena kaveriporukan kanssa. Taorminan valitsimme strategisista syistä, koska se on ihanteellisen lähellä Etnan hiihtokeskusta (olemme lumipetoja). Kaupunki on sopivan pieni ja palvelut hyvät, auto oli kuitenkin vuokrattava, koska Etnalle oli matkaa noin 35 kilsaa. Vuokrahinta ei kuitenkaan ollut kallis, kun ajattelee, että meitä matkustajia oli neljä. Lumirinteillä vietetyn päivän jälkeen olikin sitten tosi kiva rentoutua merenrannan ravintolassa istuen ja syöden ja juoden. Uskaliaimmat pulahtivat jopa aaltoihin, itse en kuitenkaan tarennut.

  3. Itse taas suosin Palermon sijaan Letojannia ja Naxosta, koska haluan viettää suhteellisen rauhallista rantalomaa. Niistä puuttuvat tietysti ne hyvät shoppailupaikat, mutta muuten idyllisen loman puitteet kyllä löytyvät. Olo on kuin Kreikan saarilla, eli rannalla vietetyn päivän lomaan voi katsella hieman historiallisia nähtävyyksiä ja mennä sitten merenrantakahvilaan tai ravintolaan viettämään tunnelmallista iltaa. Palermossa ja Cefalussa olen ollut päiväretkillä, enkä niissä olisi tahtonut majoittua liian metelin ja hälinän takia.

  4. Cefalussa ensimmäistä kertaa lomailleena odotin löytäväni sieltä myös loistavia ravintoloita, onhan italialaisruoka maailmankuulua maukkaudestaan. Vaikken kulinarismin asiantuntija olekaan, en kamalasti ihastunut Cefalun tarjontaan. Parhaat paikat tuntuivat olevan siellä Piazza del Duomon ympäristössä ja rantakadun varrella, mutta ne osoittautuivat myös kalleimmiksi. Lieneekö “puutteellisuuteen” syynä kaupungin turistivirrat, joita tulvivissa kohteissa aina laatu laskee sen mukaan, mitä enemmän asiakkaita on.

  5. Jokainen valitkoon kohteen omien mieltymystensä ja intressiensä mukaan. Toiset voivat olla suomalaiselta maaseudulta ja kaivata kaupunkimiljöötä vilkkaalla elämällä, toiset taas asua kotimaassa kaupungissa ja siksi etsiytyvät hiljaisille rantakohteille.Sisilian kiehtovuus onkin juuri siinä, että se tarjoaa kaikille jotakin. Lisäksi kaupungista pääsee nopeasti maaseudun rauhaan ja aurinkoisille rannoile, samoin rantakohteista suurempiin kaupunkeihin. Parhaassa tapauksessa voit yhdistää kaupunkiloman ja rantaloman!

  6. Cefalu on oma suosikkini Sisiliassa, siellähän tuntee melkein olevansa Kreikan saarella. Kauniiden hiekkarantojen lisänä kaupungilla on oma antiikin kreikkalainen temppelinsä, Dianan temppeli, tai siis sen rauniot odottavat tänään. Ruokapaikkojen suhteen itselläni ei ollut valittamista, en tosin käynyt siellä turistien suosikkipaikoissa vaan kysyin laadukkaita nimiä paikallisilta, keskustan ulkopuolelta. Hinnatkin olivat edullisemmat koska olivat paikallisille tarkoitetut!

  7. Olen iki-ihastunut Taorminaan ja sen leppoisaan tunnelmaan. Autojakaan ei juuri näy, joten hiljaisuutta riittää. Maisemat ovat uskomattomat, ja rannalle on suhteellisen lyhyt matka joko jalkaisin tai köysirataa pitkin. Miinuksena voisi sanoa varmaan vain, ettei vilkasta yöelämää tai runsasta kauppavalikoimaa ole tarjolla ja että Taormina on Sisilian kallein kohde. Mutta hinta-laatusuhde on loistava!

  8. Kolmatta kertaa Sisiliassa ja nyt ilman autoa, jolla pääsi aina kaupunkeja pakoon, koska Sisilian kauneus on sen luonnossa. Viikko Cataniassa on liikaa, vaikka junalla tästä pääseekin päiväretkiä tekemään. Jotenkin tämä saari on päässyt rapistumaan monelta osin ja ei Cataniaa voi kauniiksi sanoa. Syracusa ja Taormina ovat melkoisia turisti keskittymiä joten rauhaa kannattaa hakea muualta. Jos paniineista, pastasta ja makeista aamiaisista pitää, niin tämä on oikea paikka. Sisilia on köyhä saari ja sen huomaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *