Matkakohteet

Sisiliassa on useita suomalaiseen makuun sopivia matkakohteita. Niillä on jokaisella omat erikoispiirteensä ja ainutlaatuinen viehätyksensä. Seuraavassa lyhyt kuvaus suosituimmista kohteista.

Palermo – Sisilian jokseenkin pahamaineinen pääkaupunki tarjoaa historiallisia nähtävyyksiä, kulttuuria ja nykyajan mukavuuksia. Foinikialaisten 800-luvulla eaa rakentaman Ziz-nimisen vanhankaupungin kaduilla siirryt vuosisatojen taakse, ja normannien rakentama kuninkaallinen palatsi, Palazzo dei Normanni, tunnetaan erityisesti upeista mosaiikeistaan, loisteliaat kirkot tarjoavat hiljentymispaikkoja väsyneelle matkaajalle, ja myös pelottavat Cappucinon katakombit houkuttelevat tuhansittain turisteja syvyyksiinsä. Palermo on kauneimmillaan läheisen Monte Pellegrinon huipulta katsottuna, jolloin sen slummimaiset piirteet jäävät piiloon.

Cefalu – Sisilian pohjoisrannikon keskiaikaisesta pikkukaupungista on nopeasti kasvanut suosittu lomakohde. Alle 14 000 asukkaan Cefalu on kreikkalaisten perustama, mutta tänään sitä voi luonnehtia nuorekkaaksi ja eläväiseksi. Cefalu tunnetaan kauniiden rantojensa lisäksi vanhoista kirkoistaan, joista kuuluisin lienee Piazza Duomolla sijaitseva 1100-luvun Duomo-katedraali. Sen yläpuolella sijaitsevalla La Rocca -kalliolla sinua odottavat muinaisen linnan rauniot ja Dianan temppeli. Myös lähisaaret Lipari, Vulcano, Panarea ja Sromboli ottavat sinut avosylin vastaan.

Naxos – 735 eaa perustettu kreikkalainen Naxos ei sattumalta kanna Egeanmeren saaren nimeä. Tänään GIardini-Naxoksena tunnettu pikkukaupunki sijaitsee silmiä hivelevän kauniissa lahdenpoukamassa ja tarjoaa siten loistavat puitteet täydelliselle rantalomalle. Auringonoton lomassa voit pistäytyä muinaisen kaupungin kaivausalueella ja sen löytöjä esittelevässä museossa. Kaikki sosiaalinen elämä keskittyy eläväisen rantakadun varrelle. Strombolin saari kutsuu Naxoksessa lomailijaa päiväretkelle, samoin Syrakusan kaupunki.

Letojanni – sijaitsee kolme kilometriä Taorminan alapuolella. Pieni ja idyllinen rantakohde on etenkin italialaisten itsensä suosiossa. Letojannissa sinua odottavat kilometrien pituinen kaunis hiekkaranta ja sen vartta kulkeva rantakatu, joka tarjoaa pikkuputiikkien antia, viehättäviä ruokapaikkoja ja kahviloita sekä kesäsesongin ollessa kuumimmillaan pari ulkoilmadiskoa. Etnalle ja Alcantaran rotkolle on matkaa vain 20 minuuttia, ja aitoon ”Kummisetä”-elokuvien tunnelmaan pääset lähitienoiden vuoristokylissä, joissa osa trilogian kohtauksista filmattiin.

Syrakusa  – 734 eaa perustettu Syrakusa oli aikoinaan suurin kreikkalainen kaupunki ja tunnetaan keksijä-filosofi Arkhimedeksen kotina. Tänään Syrakusa tarjoaa Ortigian saarellaan ainutlaatuisen runsaasti historiallisia nähtävyyksiä, joista tunnetuimpia ovat Pantalican nekropolis, Apollonin temppeli, edelleen toimiva kreikkalainen teatteri, roomalainen amfiteatteri, Duomo-katedraali ja Dionysoksen korvana tunnettu luola. Syrakusalla on kuitenkin myös runsaasti tarjottavaa vilkasta iltaelämää ja shoppailua kaipaaville.

Taormina – Naxoksen lahden yläpuolella komeileva pieni kaupunki tarjoaa loistavan pakopaikan rauhaa, historiaa ja kulttuuria arvostaville. Sen kujilla ei autoja näy, ja alhaalla odottavalle uimarannalle pääset näppärästi köysiradalla. Kreikkalainen teatteri toimii usein kesäiltoina vierailijoita viihdyttäen, goottilainen palatsi isännöi taidenäyttelyitä, ja Taorminan kujilla suihkulähteiden lomassa odottavat viehättävät kahvilat, ravintolat ja vaateliikkeet. Romanttista kaupunkia tituleerataan usein Italian Monte Carloksi. Ja Etnallekin on matkaa vain noin puoli tuntia.