Mafia

Italian mafian historiaa ja nykyisyyttä

Mafia on sana, joka kalskahtaa pelottavalta ja tuo mieleen veriset kuvat järjestämistään salamurhista. Kaikkein parhaiten se tunnetaan kuitenkin Kummisetä-elokuvien ansiosta, joissa Marlon Brando näytteli Don Corleonea, eli Corneolen mafiaperheen päällikköä. Ilmankos pienestä Corleonen kaupungista onkin tullut suosittu nähtävyys Sisiliassa. Mitä mafia sitten oikeastaan on, miten se sai alkunsa, ja toimiiko se edelleen? Ja tuleeko ihanalla Sisilialla lomailevan olla peloissaan?

Mafian juurista ei ole täyttä varmuutta, mutta se lienee syntynyt Sisiliassa viimeistään 1800-luvulla, jolloin suurmaanomistajat ja kauppiaat palkkasivat yksityisiä suojelujoukkoja vartioimaan omaisuuttaan. Ensimmäiset mafiosot olivat siis palkkasotilaita. Sisilian jouduttua poliittisen ja taloudellisen sekasorron valtaan heistä tuli rikollisia ja pian ”Cosa Nostra”, meidän asiamme, oli syntynyt.

Mafian menestyksen ja voiman keskipiste on pitkälti omertá, eli vaikeneminen mafian asioista kuoleman uhalla. Mafia huolehtii aina omistaan ja jäsentensä hyvinvoinnista, ja siksi useat jäsenet ovatkin köyhistä oloista. Kyseessä on kuitenkin salaseura, josta ei koskaan voi erota, paitsi kuoleman kautta. Alusta alkaen mafia on ollut järjestäytynyttä rikollisuutta, mikä onkin toinen sen menestyksen salaisuuksista.

Italialainen mafia koostuu klaaneista, eli perhekunnista, joissa hallitsevat ehdoton hierarkia ja kuri. Tavallisilla jäsenillä on oma johtajansa, joka puolestaan kuuluu jonkun toisen alaisuuteen jne. Siksi mafian varsinaisia päälliköiden päällikköjä, capo di tutta capi, onkin ollut vaikea löytää, saati sitten saattaa oikeuden eteen.

Diktaattori Benito Mussolini otti 1930-luvulla päämääräkseen mafian pyyhkimisen pois Sisiliasta. Vaikka hänen kätyrinään saarella toiminut Mori pidätytti ja tuomi kuolemaan tuhansittain mafiaan sekaantuneita, onnistuivat lukemattomat mafiosot pakenemaan Atlantin taakse Yhdysvaltoihin. Siellä he perustivat oman menestyksekkään mafiansa, josta Kummisetäkin kertoo.

Sisilian mafiaperheet kävivät 1970-luvulla taistoon toisiaan vastaan, vallasta tietenkin, ja niiden temmellyksessä puolin ja toisin toteutetut salamurhat saivat 1980-luvun alkuvuosina aikaan todellisen mafiasodan. Mafiaperheet sekä tappoivat toinen toistensa jäseniä, että värväsivät työhön palkkamurhaajia. Vain Salvatore Riinan klaani onnistui säilyttämään valtansa muiden heiketessä.

Riina julisti sodan Italian valtiota vastaan ja hänen toimestaan useita valtion virkamiehiä, tuomareita ja poliitikkoja tapettiin. Kuuluisimpia uhreja olivat Palermon poliisipäällikkö Boris Guiliano, tuomari Cesare Terranova ja poliitikko Pio La Torre. Poliisit onnistuivat lopulta saamaan Tommaso Buscettan rikkomaan omertán, ja tämän tietojen perusteella lähes 500 mafiosoa saatettiin oikeuden eteen. Kuitenkin vasta 1992 Riinan järjestämät tuomari Falconen ja tämän apulaisen Borsellinon salamurhat saivat italialaiset niin järkyttyneiksi, että valtio alkoi uudelleen taistella mafiaa vastaan. Riina pidätettiin ja tuomittiin samana vuonna, ja häntä mafian johdossa seurannut Bernando Provenzano puolestaan vuonna 2006.

Mafia kuitenkin elää ja voi suhteellisen hyvin, sillä on nimittäin toimintaa niin monella taholla, että organisaation juuria on ollut mahdotonta saada nyhdettyä irti sisilialaisesta ja italialaisesta elämästä. Tänään mafia toimii ja rahoittaa itseään etenkin kuuluisalla koronkiskonnalla ja suojelurahoilla, huumekaupalla, uhkapeleillä, ihmiskaupalla, siinä kuin asekaupalla ja rakennusalan rahanpesullakin. Mafialla on tunnetusti arvokkaita yhteyksiä myös Italian puolueisiin.

Vaikka Sisiliassa vierailija siis voi olla vakuuttunut, että hän ihanan saarella vietetyn lomansa aikana luultavimmin tapaa jonkinasteisen mafioson, ei hänen tarvitse olla turvallisuudestaan sen enempää huolissaan kuin muuallakaan Euroopassa. Tapaamasi mafioso saattaa olla hotellisi tai ravintolasi isäntä, lähikaupan omistaja tai bussikuskisi, joka viettää mafiatoimiaan lukuun ottamatta aivan normaalia elämää. Hän käy töissä, hänellä on perhe, ja hän on perheelleen omistautunut isä. Vain vieraanvaraisen sisilialaisen roolissa tulet hänet tapaamaan. Mafia ei koskaan ole vahingoittanut turisteja, toisin kuin useat terroristijärjestöt, jotka iskevät nimenomaan kohteisiin, joissa saavat mahdollisimman paljon vierasta verta vuotamaan. Mafia toimii aina mieluummin siihen kuulumattomien katseilta piilossa. Onhan jopa alussa mainitsemamme Corleonen kaupungin antimafia-museo saanut olla rauhassa.