Ostokset

Sisilia ei kieltämättä tarjoa yhtä loistavia shoppailumahdollisuuksia kuin Italian mannermaalla sijaitsevat suurkaupungit, mutta voit löytää saarelta ihastuttavia tuliaisia ja vaatteita, kunhan tiedät, mistä etsiä.

Alkuvinkkinä mainittakoon, että tavallisesti juuri suosituimpien aukioiden ympäristössä ja turistien ylikansoittamilla kujilla ostokset tulevat kalleimmiksi. Siirry siis niiltä hieman syrjäisimmille kaduille, joissa hinnat ovat edullisemmat.

Jos eteesi osuvat paikalliset markkinat, joita esimerkiksi Taorminassa on keskiviikkoisin, Naxoksessa lauantaisin ja Cataniassa maanantaisin, ovat ne todellinen aarreaitta. Sisiliassa markkinat eivät tarkoita pelkkiä vihanneksia ja hedelmiä vaan niiden lisäksi valikoimissa ovat vaatteet, kengät, laukut (usein myös matkalaukut), korut ja kellot, lelut, astiat, meikit, verhot ja muut kankaat jne. Ja hinnat ovat hullunhalvat. Markkinoilla kannattaa shoppailla aamupuolella, jolloin valinnanvara on parhaimmillaan.

Vaatetta saat parhaiten Palermosta ja Messinasta, joiden putiikkien ikkunat suorastaan pursuavat tuoreita muotiluomuksia. Palermon Corso Vittorio Emanuele -katu on muotitietoisen ehdoton osoite. Kauniita kesämekkoja, T-paitoja, sandaaleita ja lierihattuja toki löytyy jokaisen pikkukaupunginkin valikoimasta. Ja jollet ole turhan tarkka käyttämästäsi merkistä, ovat kaupunkien markkinat ne paras paikka uusia vaatekaapin arkivaatteet.

Elintarvikkeet ja viinit ovat niin ikään Sisiliaan matkaavan tyypillisiä tuliaisia. Saaren loistavia viinejä, maukkaita juustoja, mausteita ja pähkinöitä, marsipaanimakeisia ja muita herkullisia tuliaisia löytyy aivan kaikkialta, jopa tavallisista ruokakaupoista. Harva onnistuu pakenemaan suloiselta saarelta ilman, että matkalaukkuun on tullut pullollinen Marsalaa, Nero d’Avolaa tai Amaretto Sicilianoa. Sama koskee rasiallista herkullisen värikkäitä Frutta di Martorana -marsipaanimakeisia, jotka muistuttavat aitoja hedelmiä.

Antiikkiakin Sisiliasta löytyy. Etenkin Taorminan Corso Umberto -kadun varrella voit ostaa mitä erilaisimpia vanhoja esineitä, tosin niiden hinnat saattavat huimata keskivertosuomalaisen päätä. Toisinaan myös markkinoilla on tarjolla antiikkia.

Keramiikkaa on Sisiliassakin luonnollisesti kiitettävästi kaikkialla. Ihastuttavia ruukkuja, vaaseja, lautasia ja muita koriste- ja käyttöesineitä löytyy niin niitä valmistavista pajoista kuin turistikaupoistakin. Etenkin Caltagironen keramiikka on koko Italian maineikkaimpien joukossa.

Laavakorut ovat erikoinen ja ainutlaatuinen tuliainen, jollaisia ei kotinurkilta taatulla löydy. Etnan laavasta loihditaan näyttäviä koruja, eikä raaka-aineestakaan ole koskaan pulaa. Tunnetuimpiin valmistajiin lukeutuu 110-vuotisen villan suojissa toimiva Gival Jewellery -tehdas. Laavan lisäksi koruissa yhdistyvät muutkin eksoottiset materiaalit, kuten paikallinen meripihka ja simpukat.

Varoituksen sana:Sisiliassa valmistetaan myös korallisia koruja, mutta niiden kotimaahan tuonti onkin sitten jo eri asia, sillä koralli kuuluu uhanalaisiin lajeihin. Sitä ei virallisesti saisi tuoda Suomeen lainkaan. Ethän siis omalta osaltasi ole syypää upeiden mutta valitettavasti uhattujen korallien katoamiseen!


Kommentit

Ostokset — 4 kommenttia

  1. Kiitos varoituksesta korallien suhteen! Mutta osaatteko kertoa, onko Sisilian markkinat ja torit pullollaan piraattituotteita? Niitä on Kreikassa lomaillessa tullut vastaan pilvin pimein, esim. Fendin kelloja, Guccin laukkuja, Niken lenkkareita ja YSL:n tuoksuja oli muutamalla eurolla saatavilla.

  2. Joo, kyllä siellä Sisiliankin markkinoilla ja toreilla näytti olevan aika lailla piraattituotteita tarjolla. Itse ainakin näin vaikka kuinka monta Guccin laukkua, ja Nyken lenkkareita. Huomaa, että toisinaan merkkien nimet on tahallaan kirjoitettu yhden kirjaimen verran sivuun, jotta niitä voi myydä muina kuin piraattituotteina…esimerkkeinä siis vaikka tuo Nyken lenkkarit ja Sqny kännykkäkuoret. Hajuvesiä oli ostettavissa parilla eurolla moniakin tunnettuja nimiä, joten ne ilman muuta on kaikkea muuta kuin aitoja! Jäi vain mieleen, että kun ne kuitenkin tuoksuivat suhteellisen aidoilta, kestääkö se tuoksu muutamaa minuuttia kauempaa?

    • …että ei kestä nuo tuoksut iholla yhtä pitkään kuin aidot, siksi toisekseen yhdestä tällaisesta piraattituoksusta sain kamalan ihottuman aikoinaan.
      On toki ihan hyvä nopea raikastus torille lähtiessä, mutta en missään tapauksessa puhuisi edes samana päivänä tuoksun vivahteista tai kestosta. Häipyy iholta todella nopeasti kun taas aidot saattavat kestää jopa suihkun läpi.

  3. Sisiliassa voi shoppailla myös ostoskeskuksissa, vaikka pikkumyymälät ovat se perinteisin kauppojen muoto. Esimerkiksi Cataniassa loistavia ostoskeskuksia ovat koko perheen keidas Porte di Catania ja 120 kaupan Etnopolis – siellä voitte käydä myös suunnattomassa Warner Brosin elokuvateatterissa viettämässä taukoa. Hieman painavampaa kukkaroa kanniskeleville sopivat myös I Portali, josta löytyy kait noin 100 nimekästä liikettä, sekä Catania Mall huippumuoteineen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *