Nähtävyydet

Sisiliassa riittää nähtävää jokaiseen makuun

Sisilian kumpuileva luonto vuorineen ja hedelmälehtoineen on jo sinällään silmiä hivelevä nähtävyys, mutta saarta on siunattu myös yksittäisillä luonnonihmeillä samoin kuin sen tuhansien vuosien päähän ulottuvasta ja vaiherikkaasta historiasta kertovilla nähtävyyksillä. Niiden joukosta jokainen voi poimia omalle lomalautaselleen juuri ne maukkaimmilta kuulostavat. Tiesitkö, että Sisiliassa sijaitsee peräti kuusi Unescon maailmanperintökohdetta? Ne ovat Syrakusan Pantalican nekropolis, Etna, Liparisaaret (Eoliset saaret), Agrigenton arkeologinen alue temppeleineen, Villa Romana del Casale Mangone-vuoren juurella, ja eteläiset Val di Noton barokkikaupungit.

Etna – Euroopan korkeimpiin vuoriin lukeutuva tulivuori on eräs maailman aktiivisimmista. Se tupruttelee rikintuoksua ilmaan lähes jatkuvasti ja on purkautunut rajummin ainakin 60 kertaa viimeisten vuosisatojen aikana, viimeksi vuosina 2001 – 2002. Yli 3 kilometrin korkeuteen kohoava Etna on yksi Italian suosituimmista nähtävyyksistä, jonka rinteillä vierailijat pääsevät tutustumaan niin sen äärettömän hedelmälliseen maaperään kuin ylhäällä odottavaan karuun kuumaisemaan. Etna-rouvalla on ikää jo noin puoli miljoonaa vuotta, ja tulisesta luonteestaan johtuen se on saanut kunnian esiintyä monissa myyteissä ja legendoissa. Talvella Etnan rinteillä toimii hiihtokeskus, tarjoten ainutlaatuisen tilaisuuden lasketella tulivuorenrinnettä. Etnalle järjestetään ympäri vuoden opastettuja tutustumiskierroksia.

Syrakusan vanhakaupunki ja Pantalican nekropolis – ikivanhalla kaupungilla on useitakin loistavia kohteita, joista nekropolis ja Ortigia-saaren vanhakaupunki ovat vertaansa vailla. Nekropolis löytyy Syrakusan keskustan liepeiltä, ja sen ylpeyksiä ovat kreikkalainen ja roomalainen teatteri tuhansien vuosien takaa sekä lukuisat suuret kallioluolat. Vanhankaupungin sokkeloissa odottavat upea Duomo-katedraali – joka on rakennettu muinaisen Ateena-jumalattaren temppelin päälle – rantapromenadin Arethusa-nymfin suihkulähde, ja juutalaiskortteli.

Palermon vanhakaupunki – arveluttavan maineen omaava Palermo omaa yhden Euroopan kauneimmista vanhoista kaupunginosista, joiden kaduilla menneisyys ja nykyisyys elävät sulassa sovussa. Useat loisteliaat palatsit ja kirkot odottavat vierailijaansa, niistä tunnetuimpia ovat normannien rakentama Palazzo dei Normanni ja sen uljas Cappella Palatina -kirkko, ja normannilais-, bysanttilais- ja arabivaikutteita omaava San Giovanni Degli Eremiti -kirkko. Myös rautahermoisille sopivat Cappucino-munkkien 1500-luvulla perustamat katakombit keräävät turistien huomion muumioiduilla vainajillaan. Palermosta lähtöisin olevaa tarokkia, joka nykyään tunnetaan paremmin nimellä tarot, pelataan Palermon kaduilla edelleen. Pakka kehiteltiin Palermon alueella 1400-luvulla ja ihmiset pelasivat korttien avulla muun muassa rahapelejä. Sittemmin 1700-luvulla tarokin merkitys muuttui ja kortteja alettiin käyttää myös ennustamisen apuvälineinä.

Liparisaaret – Sisilian pohjoispuolella sijaitsevassa Tyrrhenanmeressä lepäävä saariryhmä on Unescon maailmanperintökohde. Sen saaret ovat tuliperäisiä, ja suurimmilla toimii tulivuori tänäänkin. Saaria kutsutaan myös kreikkalaisperäisellä nimellä Eoliset saaret, eli tuuliset saaret, kreikkalaisen neljän tuulen jumalan Eoluksen mukaan. Liparisaarilla pääset tutustumaan tulivuoriin, ja voit halutessasi upota nauttimaan terapeuttisesta tuliperäisestä mutakylvystä. Suurimmista saarista Lipari, Vulcano ja Stromboli ovat erityisesti turistien suosiossa. Liparilla voit tulivuoren lisäksi ihailla Kaarle V:n keskiaikaista linnoitusta, Vulcanolla löydät useita toimivia kraattereita – joista yksi on vedenalainen – ja Strombolin huippu kohoaa lähes kilometrin korkeuteen ja ilmoittelee olemassaolostaan jatkuvalla tupruttelulla.

Agrigenton rauniot – Sisilian etelärannikolla sijaitseva Agricento, jota kaupungin 580-luvulla perustaneet kreikkalaiset kutsuivat nimellä Akragas. Kaupungin vauraus takasi sille antiikin aikaan sijan Suur-Kreikan tärkeimpien kaupunkien joukossa. Muinaista loistoa pääset tänäänkin ihailemaan ”temppelien laaksossa”, jossa peräti seitsemän kreikkalaista doorilaistemppeliä toivottavat sinut tervetulleeksi (ja kaivauksia jatketaan edelleen!). Niistä kaksi tunnetuinta on omistettu luultavasti ylijumala Juppiterin puolisolle Junolle ja sovun jumalattarelle Concordialle (kreikkalaisittain Harmonialle).