Italia tunnetaan makujen ja tuoksujen paratiisina, muun Välimeren ympäristön tapaan, joten matka Sisiliaan ei olisi täydellinen ilman sen keittiöön tutustumista. Ohessa pieni opas sisilialaisen aterian etikettiin ja suositeltaviin ruokiin sekä juomiin. Korkealaatuisia ruokapaikkoja saarella löytyy aivan joka kolkalla, ja välimerelliseen tapaan paikalliset leipomot ja katuruokaa tarjoavat pikkupaikat ovat laadukkaita, ja edullisia.

Ruokaetiketti ja historiaa                                                                                          Vaikka sisilialaisen keittiön perusta on tyypillisen italialainen, on se saanut vaikutteita myös saarella seikkailleilta kreikkalaisilta, espanjalaisilta ja arabeilta. Siksi tulet ravintoloissa tapaamaan eksoottisia ateriatuttavuuksia, joissa maistuvat, tuoksuvat ja näkyvät niin rusinat, sahrami, kaneli kuin kuskus ja mantelipistaasi. Maailman ensimmäisen keittokirjan kirjoittanut oli muuten sisilialainen Mithaecus, joka eli noin 2 500 vuotta sitten.

Kannattaa kysellä paikallisilta, missä he itse syövät ja viettävät iltaansa. Muista, että paikalliset ovat aina parhaita ravintola-arvostelijoita, sillä eihän kokkaamista rakastavassa maassa kukaan maksa ala-arvoisesta ateriasta, jos kotonakin osataan valmistaa parempaa!

Ravintoloiden menulta löytyvät ainakin antipastit eli alkupalat, primot eli pääruoat, contornit eli lisukkeet, viinilista ja muut juomat, sekä dolcit eli jälkiruoat. Toisinaan saatat löytää niistä myös kategorian secondo, jolla tarkoitetaan toista pääruokalajia. Mahdollinen coperto puolestaan on lisämaksu, johon sisältyvät niin palvelu kuin pöytään kannettu leipä.
Primojen useimmat vaihtoehdot ovat pasta-annoksia, jotka täyttävyytensä ansiosta ovatkin monien lomalaisten pääaterioita. Niiden lisukkeeksi valitaan tavallisesti tuoreista aineksista valmistettu salaatti ja jokin juoma. Tyypillinen sisilialainen päättää ateriansa kahvilla, esimerkiksi espressolla.

Ruokalajit ja juomat                                                                                                     Olet Italiassa, joten pasta on olennainen osa ruokavaliota. Sisiliassa sinua kuitenkin odottavat niiden perinteisten carbonarojen ja napolitanojen lisäksi saaren erikoisuudet. Niihin lukeutuvat esimerkiksi kalanystävien jumaloima sardiininen pasta con le sarde tai vegaanien varma valinta pasta alla norma, joka pursuaa vuodenajan tuoreita vihanneksia. Myös spaghetti ai ricci, joka sisältää merisiiliä, on maistamisen arvoinen.

Pastan lisäksi Italia tunnetaan pizzoistaan. Pizza onkin italialaisten lempivälipaloja ja illallisia, joita löytyy pikaruokaloista, ja joilla saat vatsan edullisesti täytettyä. Valittavinasi ovat yksinkertaiset tomatti-juustotäytteiset mutta myös yli kymmenen täytteen pizzat.

Muista maistaa pastattomiakin Sisilian omia spesialiteetteja, kuten fiori di zuppa ripieniä, eli juustotäytteistä kurpitsanlehteä, joka vie kielen mennessään tai uppopaistettuja ja rapeita riisipyöryköitä, arancinejä. Niiden sisuksessa sinua odottaa usein joko ragu-lihatäyte, tomaatti, mozzarella-juusto, sienet, munakoiso tai hernetahna.

Mitä juomiin tulee, on Sisilialla aivan omia laatujaan, kiitos etenkin tulivuori Etnan laavaperäisen maaperän. Punaviinien alkoholiprosentti on tyypillisesti noin 13 %, valkoviinit ovat hieman kevyempiä. Niistä tunnetuimpien joukkoon lukeutuvat Nero d’Avola, Cerasuolo di Vittoria ja Marsala. Viinien lisäksi Sisilian kuumassa kesässä kannattaa vilvoitella sitruunalikööri limoncellolla tai yrttisellä Amaretto Sicilianolla.

Jälkiruokien aatelia ovat esimerkiksi putkilomainen keksi cannoli (joka on uppopaistettu,täytetty ricotta-juustolla ja jonka päälle ripotellaan pölysokeria), mantelisorbetti, ja erikoinen pignolata. Pignolata tarkoittaa uppopaistettuja taikinapyöryköitä, jotka asetellaan lautaselle ja lautasen toisen puolen pallerot peitetään suklaakastikkeella ja toisen puolen sitruunakastikkeella. Tai ne voidaan tarjoilla hunajalla kuorrutettuina, ja mantelirouheella koristeltuina. Myös kerrassaan upeat marsipaanimakeiset ja rinkilänmuotoon leivottu, rusina- ja anistäytteinen buccellato-kakku ovat sitä parasta Sisiliaa.

 


Kommentit

Ruoka & juoma — 8 kommenttia

  1. Juustotäytteiset kurpitsanlehdet oli mulle aivan uusi tuttavuus, vaikka olenkin Välimeren maissa lomaillut ahkeraan. Ne oli todella ihania, samoin makeat pignolatat kastikkeilla. Tuliaisksi ostin sukulaislapsille myös hauskoja eläinaiheisia marsipaanimakeisia, jotka ei ihan heti pilaannu.

  2. Vaikka tavallisesti kaikki mieltävät nuo kreikkalaiset saaret kulinarismin unelmakohteiksi, ei Sisilia laahaa pätkääkään niiden perässä. Paikalliset erikoisuudet ovat todella maittavia ja vaikka olenkin kasvissyöjä, löytyi aivan jokaisesta ravintolasta loistavasti valinnanvaraa. Hintatasoltaan ruokailu on suomalaisessa mittakaavassa edullista, eli tavallisen aterian viinillä ja jälkiruoalla saa yksi henkilö helposti noin 15 – 20 eurolla. Pienemmällä budjetillä voi sitten ruokailla vaikka pizzerioissa.

  3. Olen varannut matkan Sisiliaan ja määränpäänä on Naxos. Nyt kaipailen sitten ihan käytännäntason tietoja kelvollisista ravintoloista ja baareista, ja muita hyödyllisiä vinkkejä. Olen lähdössä matkaan suhteellisen vaatimattomalla budjetilla, joten kalliissa ravintoloissa en aio käydä syömässä. Etsin lähinä edullisia ja keskihintaisia mutta silti mahdollisimman laadukkaita ravintoloita. Tahdon nauttia ennen kaikkea paikallisista ruokalajeista, pizzaa saa kotimaassakin.

  4. Taormina on upean kaunis kaupunki mutta valitettavasti kait se koko Sisilian kallein lomakohde, myös ruokailun osalla. Vaikka keskivertoravintolassa harvoin pystyy syömään mallikkaasti alle 20 eurolla/henkilö, löytyy kaupungista myös edullisia paikkoja. Yksi suosikeistani on Arco Rosso, jossa saa mahtavia salaatteja, paninia ja bruschettea. Juuri Taorminasta palannut tuttu kertoi myös hyvästä ja suhteelllisen edullisesta pizzapaikasta nimeltä Da Cristina, jossa pääsee nauttimaan suuren valikoiman normaalikokoisesta pizzasta noin 10 eurolla.

  5. Luojan kiitos Sisiliassa ei ole Suomi-ravintoloita tai -baareja. Monissa muissa kohteissa melkein hävettää, kun maamiehet valitsevat ruokapaikakseen sen kotimaisia ”hittiaterioita” myyvän ravintolan eivätkä tutustu paikalliseen keittiöön kuin pakosta. Eikö lihapullia muusin kera ole vielä tullut syötyä tarpeeksi?

  6. Limoncello eli sitruunalikööri on taivaallista.Kesäiltana jäillä nautittuna varsinainen herkkujuoma, joka muuten ajaa sitten jälkiruoan roolin, ollen kuitenkin vähäkalorisempi ja rasvaton vaihtoehto.

    • Myös Letojannissa on turistihinnat ja -paikat. Vaatii hieman vaivannäköä, mutta jos haluaa ihan oikean (maku- ja muun)elämyksen, kannattaa lähteä Letojännista ylös vuorille Gallodoroon ja siellä asukkaiden suosimaan La Pietreen.
      Siellä ei ole ruokalistoja, aukeaa vasta illalla (Kannattaa siis asennoitua, että sinne jää yöksi) mutta kokemus on unohtumaton. Pöytään tulee yhtäkkiä ilman tilausta koko italialainen ruokailukokonaisuus useista antipastoista alkaen. Ruokana on sitä, mitä sesonki tuo, vuorilta tai mereltä on saatu tai, kaikille sama. Ja hinta on puolet sitä mitä Letojannissa. Kaikki kyläläiset (jotka ovat aivan upeita ihmisiä!) suosittelevat!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>